در زیر به برخی از انواع پسته در ایران اشاره میکنیم:
1. پسته فندقی (احمد آقاپور):
این نوع پسته دارای پوست نرم و ضخامت مناسب است. مغز آن رنگی، روشن و خوشمزه است. این نوع پسته از استان کرمانشاه تا شهرستان رفسنجان رایج است.
2. پسته اکبری:
اکبری معروف به مغز براق و بزرگ و پوست نرم و ضخیم است. اغلب در استان خراسان کشت میشود و جزو پرفروشترین پسته در بازارهای داخلی و خارجی است.
3. پسته کله قوچی:
این نوع پسته دارای مغزی بزرگ و روشن با پوستی ضخیم و قهوهای رنگ است. اصلیترین منطقه کشت آن استان خراسان است.
4. پسته اوحدی:
این نوع پسته دارای مغزی بزرگ و خوشمزه با پوست نرم و نسبتاً نازک است. اغلب در استان خوزستان کشت میشود.
5. پسته احمد آقایی:
این نوع پسته دارای مغزی براق و زرد رنگ با پوستی نرم و ضخیم است. کشت این نوع پسته به ویژه در استان کرمانشاه رواج دارد.
6. پسته بادامی:
مغز پسته بادامی براق و رنگی با پوستی نرم و نازک است. این پسته در استان های یزد و کرمان کشت میشود و مورد توجهی در بازارهای داخلی و خارجی قرار دارد.
مغز پسته هندی بزرگ و پوستی ضخیم و سخت دارد. کشت آن به خصوص در استان خراسان رایج است.
8.پسته رنگارنگ:این نوع پسته دارای مغزی براق و متنوع رنگ با پوست نرم و ضخیم است. کشت آن در استان های فارس و کرمانشاه انجام میشود.
پسته، یکی از محصولات کشاورزی اصلی ایران است. ایران به عنوان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان و صادرکنندگان در جهان شناخته میشود. این محصول در ایران به صورت گستردهای کشت میشود و در نوع و اندازههای مختلف متنوع است.
مهمترین فاکتورهایی که تاثیرگذار بر کیفیت و ارزش پسته دارند شامل شرایط آب و هوایی، خاک، روشهای کاشت و نگهداری و همچنین روشهای برداشت و پردازش پسته میباشند.